Grote crisis bij dolend DVC 5

“Ik wil graag een oude uitspraak van Louis van Gaal aanhalen. Goedemiddag, mijn vrienden van de pers”, zegt coach Laning als hij na afloop van de verloren topper tegen Stadspark 6 (2-4) wordt geconfronteerd met de kritische media. Journalisten die al zeker weten dat de trainer die avond of de volgende dag wordt ontslagen. Laning is cynisch onder de situatie. Hij staat al maanden met zijn rug tegen de muur vanwege de financiële wantoestanden bij de club en de sportieve malaise. Die crisis bij DVC 5 is nu ook naar keiharde valuta vertaald. Bijna een half miljard euro werd er verloren over het afgelopen seizoen, waarbij de coronapandemie zijn uitwerking niet miste op de toch al beroerde staat van de club.

De kosten zijn wel veel lager door het vertrek van onder anderen de grootverdieners Willem Juurt Zwart, Ronald de Groot en Jan Vriemoedt, maar het sportieve verval heeft ook financiële gevolgen. “Ik ben er nog,” benadrukt Laning tegenover de aanwezige media. “Ik weet dat de resultaten bepalend zijn. En dat is ook normaal. Mijn intentie is om vast te houden aan mijn eigen plan. De club heeft me nog niets verteld over mijn toekomst hier.”

De anders niet zo kritische Jeroen Stekelenburg legt de DVC-coach direct op de pijnbank. “We zagen met z’n allen vanuit de camera achter de dug-out dan jouw aanvoerder Baas een tiental minuten voor aanvang van de wedstrijd nog in z’n gewone kleren op de bank zat en de F1 aan het kijken was. Heb jij je spelers nog wel onder controle? En dan verlies je met 2-4. En vorige week al kansloos met 5-0 tegen Oosterparkers verloren.” Coach Laning reageerde niet. “En tijdens de wedstrijd liep het totaal niet op rechts. Zowel Ampak als Horrel zaten niet in de wedstrijd en toch liet je ze staan. Zelfs toen eigen spelers aangaven dat er gewisseld moest worden, deed je niks.” Weer reageerde coach Laning niet en bleef stil. Maar Stekelenburg was nog niet klaar. “We spraken zojuist Kuiper die op links stond, maar zelf aangaf dat dat helemaal niet zijn positie is. En in de rust schijnt het nogal te keer zijn gegaan in jullie kleedkamer.”

Coach Laning pakte rustig een flesje cola en schonk z’n glas voor de helft vol. “Jeroen… Zo heet je toch?” De verslaggever knikte langzaam. “Was jij niet de interviewer van Louis van Gaal na die slechte wedstrijd tegen Letland en durfde je hem toen geen kritische vraag te stellen? En begin je daarom nu op deze manier?” De andere verslaggevers begonnen zachtjes te grinniken. “Maar goed, jij weet helemaal niet wat er in onze kleedkamer gebeurt. Dat is privé, want…” Stekelenburg interrumpeerde de DVC-coach: “We hebben een microfoon bij de deur opgehangen en konden alles letterlijk horen. Er was bijna slaande ruzie tussen Scholtens, Heuv en Ibraimi. Het lijkt er op dat je het niet meer in de hand hebt. Is jouw tijd niet voorbij? Moet je niet opstappen? Heeft DVC 5 niet een nieuwe impuls nodig?”

De zaal werd stil en pas na drie minuten werd de stilte doorbroken door teammanager Rogus: “Dit seizoen is een tussenjaar. Door Corona zit DVC 5 zowel sportief als financieel in een dip. Maar daar komen we wel weer uit.” Pim Wildeman, die als speler ook bij de persconferentie was aangeschoven, mompelde: “Wij gaan voor de beker. We zijn cupfighters!” Hans Kraay junior stak z’n vinger op ten teken dat hij ook iets wilde zeggen: “Wat zijn jouw doelen nog Laning?”

Coach Laning schraapte z’n keel en zei: “Volgend seizoen is m’n 25e jaar als coach bij deze club. Ik heb als speler/manager op dit moment 68 wedstrijden op een rij gespeeld – en ben daarmee Ronald de Groot voorbij gestevend – en verwacht komend seizoen op de 100 opeenvolgende wedstrijden uit te komen. En komend seizoen tik ik ook de 500e wedstrijd bij deze club aan. Dat zijn mijn doelen. En wie weet stop ik daarna wel.” Kraay junior voegde daaraan toe: “Of niet.” Coach Laning glimlachte en knikte: “Of niet.”

Start een gesprek