The Teakwondo Kid

Hoe Johnny Ligtlee zijn vrouw veroverde

Johnny Ligtlee verhuist richting het midden van het land. De getogen Damster verruilt het Hoge Noorden voor de Domstad. Hij is het zat om elke week in dezelfde kroeg te hangen en daarnaast wil hij zich in een andere omgeving vestigen. Hij heeft alle noemenswaardige tegenstanders op het gebied van Taekwondo uit Ulrum, Mensingeweer, Siddeburen en Finsterwolde inmiddels wel verslagen. Wanneer hij zich vestigt in Utrecht komt hij al snel in aanraking met zijn eigenaardige buurman, de klusjesman Mr. MiLaning. Hij raakt gefascineerd door de man die hem de kunst van het snoeien van bonsaiboompjes bijbrengt.

Al snel ontmoet Johnny ook een meisje uit de buurt, genaamd Ieke, waar hij stapelverliefd op wordt. Hij haalt zich hiermee de woede van haar ex-vriendje, Marcel Sterenberg, op de hals. Ook wel Steer genoemd. Steer is teakwondostudent van de Cobra Kai taekwondo dojo. Dit is een dojo die berucht is om zijn extreme leermethodes, waar de studenten onder andere leren om nooit genade te schenken. Wanneer Johnny op een avond door Steer en zijn vrienden Vriemoedt, The Fur en Roon Condoom wordt aangevallen, komt Mr. MiLaning tussenbeide. Hij blijkt zelf een teakwondo-expert te zijn en verslaat de jongens met gemak.

De volgende dag gaan Mr. MiLaning en Johnny naar Roman Ampak, de sensei van de Cobra Kai dojo om verhaal te halen over het gedrag van de jongens. Ampak wil echter niets weten van Mr. MiLaning’s pogingen om het geschil tussen Steer en Johnny geweldloos op te lossen. In plaats daarvan wil Ampak een nieuw gevecht tussen Steer en Johnny. Mr. MiLaning gaat akkoord door Johnny mee te laten doen aan het teakwondotoernooi dat over enkele maanden plaatsvindt. Hij zal Johnny voor de wedstrijd zelf intensief gaan begeleiden.

Zodoende wordt Mr. MiLaning Johnny’s leraar. De trainingsmethodes zijn vrij uitzonderlijk. Hij laat Johnny bijvoorbeeld diverse huishoudelijke klusjes opknappen, die schijnbaar niets met teakwondo te maken hebben, maar waardoor hij toch de basistechnieken leert. Zo moet hij bijvoorbeeld de vloer in de was zetten (wax on, wax off) en moet hij ellenlange schuttingen schilderen, waardoor hij blokkeertechnieken leert. Johnny komt ook meer te weten over Mr. MiLaning, die in een eerder leven voetbaltrainer was van God’s Sons. Mr. MiLaning blijkt tijdens een voetbaltrainingsstage in Thailand opgepakt te zijn, omdat hij een van zijn spelers die cannabis in zijn Albert Heijn voetbaltas had, niet wilde verraden. Hierdoor leerde Mr. MiLaning taekwondo kennen. Mr. MiLaning leert Ligtlee dat taekwondo ten allen tijde enkel voor zelfverdediging gebruikt mag worden.

Tijdens het toernooi verbaast Johnny iedereen door de halve finale te halen. In de halve finale moet Johnny tegen een van de studenten van Ampak, Justin Hut. Justin krijgt de opdracht om Johnny tijdens de halve finale uit te schakelen met een illegale aanval, die ten koste gaat van een zekere schorsing. Hut doet het met tegenzin. Johnny raakt zwaar geblesseerd en Hut wordt ook daadwerkelijk gediskwalificeerd. Johnny lijkt niet meer verder te kunnen vechten. Echter, door de motiverende speeches van Mr. MiLaning, zoals ‘het is vandaag een belangrijke wedstrijd’, ‘zet je beste beentje voor’ en ‘vanaf begin af aan scherp’ raakt Johnny weer gemotiveerd. Hij kan echter niet goed meer op zijn benen staan.

In de finale moet Johnny dus tegen Steer, zijn oude vijand. Hij lijkt te gaan verliezen, maar denkt dan aan de lessen van Mr. MiLaning en gaat op 1 been staan. Hij wil gaan voor de zogenaamde kraanvogeltechniek, maar op het moment dat Steer op hem af komt rennen valt Johnny om. Omdat hij daarmee Steer laat struikelen en die daarbij zijn stuitje kneust, wint Johnny alsnog de wedstrijd. Eigenlijk wint hij daarmee ook de strijd om het meisje en wint hij Ieke voor altijd voor zich.

Omdat Johnny zijn bijzondere buurman tegenkwam, werd hij wel gemist op de Noordelijke velden. Op 12 mei 2018 speelde hij zijn laatste duel op Pelinello. Maar omdat het taekwondo toernooi inmiddels achter de rug was, kon Johnny zich weer richten op het voetbal. Hij ‘herdebuteerde’ weer op Pelinello op 2 maart 2019, bijna 10 maanden later. Gelijk werd er weer goed gevoetbald, er werd 5x gescoord en uiteraard werd Johnny Man of the Match.

Start een gesprek