De Klassieker

Wereldwijd zijn er talloze derby’s en klassiekers met een prachtige historie en volle tribunes. Niet alleen in Europa bestaat deze traditie, maar ook buiten het continent waar het voetbal is uitgevonden worden wedstrijden op het scherpst van de snede gespeeld. Ajax – Feyenoord, Fenerbahce – Galatasaray, Flamengo – Vasco, Celtic – Rangers, Inter – Milan, Liverpool – United, Real – Barca en Boca Juniors – River Plate… Maar de moeder aller klassiekers is… was natuurlijk Peli 3® – Appingedam. Ook wel de Derby der Hangende keukens genoemd. Kort gevolgd door Peli 3® – Eems Boys. Maar al deze mooie clubs zijn niet meer. Eems Boys fuseerde met Neptunia en heet nu NEC Delfzijl. Beide Damster clubs gingen samen en hebben al een even karakterloze en nietszeggende afkortingnaam DVC. Op 23 februari stond de allereerste wedstrijd tussen DVC 5 – NEC Delfzijl op het programma. En het was direct een memorabele. 

De godenzonen uit Appingedam hadden tot de winterstop hun onvrede over de verkoop van hun geliefde veld 5 geuit door in thuiswedstrijden niet te winnen. Ook speelde daarbij de Douchekoppengate een rol. In uitwedstrijden werden de punten wel gepakt. Sterker nog, van de zes uitwedstrijden werden er vijf gewonnen. Alleen de uitwedstrijd tegen Amicitia – die na de bekendmaking dat Doan Ibraimi gecontracteerd was, gespeeld werd (zie ook ‘We’ve got him’ – werd verloren. Thuis werd alleen één punt gepakt tegen Lycurgus. De andere thuiswedstrijden werden bewust verloren. De allereerste seniorenkampioen van DVC had een daad gesteld. Maar tijdens de nieuwjaarsborrel begin januari van dit jaar werd besloten dat de boodschap duidelijk gemaakt was en dat er weer voor de punten gespeeld zou worden. Met name Doan wilde graag voor het kampioenschap gaan.

Het hart van het elftal van de Havenkanters bestond nog steeds uit de aloude Eems Boys clan. Vorig seizoen misten ze op een haar na het kampioenschap, maar dit seizoen was de vorm nog ver te zoeken. De landelijke pers vergeleek NEC met Feyenoord: een team dat op leeftijd was en niet meer kon meekomen. Janssens was immer geblesseerd, van Noorden was z’n wilde haren kwijt en Schuringast had tegenwoordig lenzen nodig om te zien of hij buitenspel stond. De enigen die nog wel vorm hadden, waren goalie Peurt en centrale verdediger Scheurman. De Damsters waren in de opgaande lijn. Voor de winterstop werd Bedum de eerste thuisnederlaag toegebracht en in de eerste wedstrijd na de winterstop werd nummer twee van de competitie vakkundig aan de kant geschoven. De mannen van coach Laning waren dan ook favoriet volgens de bookies.

In de wedstrijd bleek dit ook snel en de 1-0 lag al snel achter Peurt. Het uitverkochte Damsterdome ontplofte. Na 90 minuten stond er een eclatante 5-3 op het J. Bakker Stukadoorsbedrijf scorebord. De DVC’ers pakten hun eerste thuisoverwinning van het seizoen. De biertjes smaakten na afloop opperbest in de kleedkamer. Justin Hut was de gevierde man. Hij scoorde niet alleen zijn eerste goal in dienst van DVC 5, maar het was ook nog eens de allermooiste goal van het seizoen. Vanaf ruim twintig meter kanonneerde het figuurlijke broertje van Steer de bal in de winkelhaak. Een memorabele middag, een memorabele klassieker en een memorabele eerste thuisoverwinning!

Voor de rest was de klassieker minder memorabel. Er werden geen spelers van NEC van het veld gestuurd waardoor de Havenkanters niet met negen spelers stonden. Met die negen spelers scoorden ze dan ook geen goal. Ook kreeg aanvoerder Jan Vriemoedt geen geel. En over gehaktballen sprak JV9 ook al niet. De scheidsrechter floot wel een prima wedstrijd en gaf een terechte penalty aan de NEC’ers, omdat hij het spel kort volgde. Ook onthield hij DVC geen penalty, omdat DVC-captain Jan een overduidelijke schwalbe maakte. En een zeer slechte. Doelman Peurt was de man of the match bij NEC. Hij redde vele bijna goals en had part nog deel aan de 5 tegengoals.

Volgende week komt DIO Groningen naar Appingedam.

Start een gesprek