We’ve got him!

De geruchten werden de afgelopen weken sterker en sterker. Zou het? Kwam hij echt? Maar hij had toch een contract? Of stond daar een gelimiteerde transfersom in? Of? De speculaties waren niet van de lucht. De kranten spendeerden er vele bladzijden aan. En ook de voetbalpraatprogramma’s begonnen steevast met het hun bespiegelingen over de mogelijke transfer. Het zou een grotere verrassing en scoop zijn dan de terugkomst van Jordy Clasie, Daley Blind en Dusan Tadic bij elkaar. Teammanager John Rogus belegde voor zaterdag 17 november een persconferentie. De reden gaf hij niet. Maar iedereen die ook maar iets in de voetbaljournalistiek betekende, meldde zich aan.

Zaterdagochtend de 17e november opende De Telegraaf met chocoladeletters: DOAN KEERT TERUG IN EUROPA. In het artikel werd aangegeven dat de spits van LA Galaxy een persoonlijk akkoord had bereikt met DVC Appingedam. Zowel Doan als LA Galaxy ontkenden al een tijdje in alle toonaarden, maar de 32-jarige ging zijn rentree maken in Europa wist de ochtendkrant. Media schreven er echter al weken over en volgens Valentijn Driessen was het deze week rond gekomen. Doan keerde dus terug naar Europa en zou bij DVC gaan spelen en een contract voor een half jaar tekenen ter waarde van twee miljoen euro.

Doan was volgens De Telegraaf in afwachting geweest van het verlossende telefoontje van DVC-voorzitter die samen met hoofdsponsor Jimmy Bakker onderhandelde over de transfersom. De spits had elders meer kunnen verdienen, maar was bereid om salaris in te leveren. Het was de bedoeling dat de oud-spits van Ajax, Juventus, Internazionale, FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Manchester United diezelfde zaterdagmiddag een contract ging tekenen voor een half jaar, dat met een jaar verlengd kon worden. Doan wilde vertrekken uit Amerika, omdat LA Galaxy er niet in was geslaagd zich te plaatsen voor de play-offs, ondanks dat de spits met 22 goals behoorlijk had bijgedragen aan de totale productie.

In de persruimte op Pelinello kon die vroege zaterdagochtend om 10u geen muis meer naar binnen. Omdat DVC 5 later nog om 12.15u moest voetballen tegen Oranje Nassau, kon er niet anders dan op deze ochtend vroeg te starten. Teammanager Rogus pakte zijn minutes of fame. ‘Dames en heren van de pers. Hartelijk welkom om deze vroege, historische ochtend… nee… historische dag. Wanneer jullie later in het verzorgingstehuis zitten of wanneer jullie met je kleinkinderen praten over die ene dag, die het voetbal op z’n kop zette, dan is dat deze dag: 18 november 2018.’

Wilfred Genee reageerde direct: ‘Het is 17 november John.’ Rogus lachte als een hyena en maakte een high five in de lucht: ‘Rogus! Zo heet ik.’

De zaal lachte mee, maar wilde verder met de persconferentie. Rogus ging verder: ‘Maar… we’ve got him! Hij speelde in veel grote steden van de wereld: Malmö, Amsterdam, Turijn, Milaan, Barcelona, Parijs, Manchester en LA, maar wil zijn carrière afsluiten in een echte, grote stad: Appingedam. Een hartelijk applaus voor onze nieuwe aanwinst en kampioenenmaker: Doan!’

Doan Ibraimi stapte rustig van achter het sponsorbord van J. Bakker Stukadoorsbedrijf weg en nam plaats naast Rogus. De flitsen van de fototoestellen bleven enkele minuten doorgaan. Toen nam sponsor  en stukadoorskoning Jimmy Bakker zelf ook plaats achter de tafel. Rogus gaf het woord aan de nieuwe sterspeler.

Doan: ‘Bedankt voor jullie komst. Doan houdt van aandacht. En van voetbal. Doan heeft DVC gekozen en niet andersom. Doan kon overal heen, maar koos voor DVC. DVC staat vanaf vandaag ook voor Doan Voetbal Club.’ De zaal lachte honderduit. Rogus wees journalisten aan om vragen te stellen.

‘Op welke positie kom je te spelen Doan. Voorin is genoeg kwaliteit met Kampi, Heuv, Pim, Roman…’ Doan lachte.

‘Waarom lach je Doan?’

Doan: ‘Ten eerste is die Roman geen spits en ten tweede is Doan zo’n goede speler dat hij op elke positie in het veld kan spelen. En ten derde kan ik het niet helpen om te lachen als ik er over na denk hoe perfect ik ben.’

Een volgende vraag werd gesteld: ‘Heb je een nieuwe auto gekocht van het tekengeld? Je bent gespot in een rode Porsche.’

Doan: ‘Helemaal niet. Doan heeft geen Porsche gekocht, maar een vliegtuig. Die is veel sneller.’

‘En waar ga je wonen Doan?’

‘We zijn op zoek naar een groot huis, maar als we die niet kunnen vinden, kopen we heel Appingedam.’

Dan nog een voetbalvraag van Tom Egberts: ‘Wie gaat de competitie waarin je komt te spelen winnen?’

Doan antwoord dat alleen god dat weet waarop Egberts weer reageert dat het zeer moeilijk is om god te vragen.

Doan antwoord vervolgens kalmpjes: ‘Waarom? Je kijkt hem nu aan!’

Egberts kijkt vervolgens een beetje beteuterd, herpakt zich en vervolgt: ‘Waarom praat je eigenlijk altijd in de derde persoon over jezelf?’

Doan glimlacht: ‘Andere voetballers – of andere mensen – komen niet weg met zo’n gewoonte van praten over zichzelf. Maar Doan kan dat wel, want.. hij is Doan. Ik kom van mijn eigen planeet. Ik kom van een plek wat mensen een getto noemen. Ze keken anders naar me, lieten me niet welkom voelen. Ze lieten me niet voelen zoals iedereen. Dus kwam ik met iets anders. Nu volgt iedereen dat. Ik kom van een eigen planeet. Planeet Doan.’

De persconferentie ging nog lang door. Stukadoorskoning Jimmy Bakker kreeg ook nog vele vragen over de financiering van deze transfer, maar antwoorden deed de goedlachse Tjuchemmer niet. Doordat alles uitliep, startte de DVC’ers in hun wedstrijd tegen ON met 10 man en verloren uiteindelijk nipt met 2-1. Maar dat deed er deze historische dag niet toe. Doan was een godenzoon! Het bleef nog lang onrustig in Appingedam.

Start een gesprek