Ferry Huizenga zorgt voor tumult

Afgelopen zaterdag speelde DVC 5 zijn eerste wedstrijd in de reserve 5e klasse na het glorieuze kampioenschap zonder puntverlies van vorig seizoen. Na de wedstrijd had echter niemand het over de 3-3 op Pelinello. De godenzonen kwamen knap terug na een 1-3 ruststand, maar de goals van Pim (2) en Jan waren niet het gesprek van de avond. Ferry ‘the Furr’ Huizenga was de ‘talk of the town’ met twee maal geel en dus rood. Zondag kreeg dat zelfs nog een staart, nadat bleek dat Ferry zich had misdragen in de trein en opgepakt was. Een DvhN-medewerker stapte zaterdag toevallig in dezelfde trein als Ferry en was er getuige van hoe de alleskunner van DVC 5 zich misdroeg en werd opgepakt.

Niet ingecheckt

Twee conducteurs – een man en een vrouw – willen hem een boete geven voor zwartrijden in de trein tussen Groningen en Appingedam. De stand-in goalie van Roon was even daarvoor ingestapt op station Noord na een bezoek aan Kadepop met medespeler Pim. Het was de laatste trein van die avond en enkele uren na de gelijkgespeelde thuiswedstrijd tegen Lycurgus 10. Ferry en Pim blijken beide niet ingecheckt te hebben en overleggen hoe ze kunnen voorkomen dat de conducteurs dat ontdekken.

Beide Pelinisti nemen plaats in de achterste van de twee coupés, in een poging de controleurs te ontlopen. Tot station Loppersum is er geen conducteur te bekennen. The Furr – die ‘s middags dus twee maal geel en dus rood had gekregen – is bij de volgende halte al in zijn woonplaats Appingedam. Het is inmiddels al bekend dat de twee vedetten van DVC in de trein zitten. Zodra Pim en Ferry de trein instapten, draaien meerdere hoofden hun kant op; het is duidelijk dat passagiers de mannen herkennen.

Boete

Dan komen de conducteurs. Ze vragen Ferry om zijn vervoersbewijs. Er ontstaat een discussie en Huizenga staat op. Zijn woorden – ,,Weet je wel wie ik ben?’’ – helpen niet. De boete wordt uitgeschreven. Daar is Ferry het duidelijk niet mee eens. Meerdere passagiers houden de gespannen situatie nauwgezet in de gaten; de bijna 2 meter lange gestalte van de speler is imposant. Ferry scheldt de twee conducteurs en een aanwezige beveiliger de huid vol, maar daar blijft het niet bij: hij haalt uit en slaat de beveiliger. Met de mannelijke conducteur probeert de beveiliger Ferry in bedwang te houden, waarbij de beveiliger zijn horloge verliest. Een oudere dame verlaat geschrokken de coupé. Pim is inmiddels naar de andere coupé gegaan en keuvelt met wat supporters. De vrouwelijke conducteur haast zich naar de machinist voorin in de trein en belt ondertussen de politie; de gewaarschuwde bestuurder zet de trein stil op station Appingedam en houdt de deuren gesloten totdat de politie arriveert.

Bankje

Ferry is enigszins gekalmeerd. Hij wacht onderuitgezakt op een bankje op de komst van de politie. Een meisje loopt uit de coupé en belt woedend met het thuisfront. ,,Nu ben ik nog later thuis door een of andere agressieve klootzak die zegt dat hij voor DVC 5 speelt!’’ Wanneer Ferry door agenten wordt aangehouden op het station, laat hij wederom op luide toon blijken dat hij het daarmee niet eens is. Nadat de trein ongeveer een kwartier heeft stilgestaan, vervolgt die zijn weg naar Delfzijl.

Zondag staat de telefoon van DVC 5 coach Laning roodgloeiend. Ook voorzitter Van Bostelen, aanvoerder Zwart en reserve aanvoerder Vriemoedt hebben de pers achter zich aan. De positie van Ferry lijkt onhoudbaar. Temeer hij ook nog eens weigerde na de wedstrijd in clubkostuum in het spelershome te komen met als excuus ‘M’n polo zit nog in de was.’ Zondagavond komt Ferry met een verklaring en levert zijn aanvoerdersband in. Dat heeft de multifunctionele speler besloten na de commotie die het afgelopen etmaal rond zijn persoon is ontstaan. Dat hij helemaal geen aanvoerder is van DVC 5 doet er volgens hem niet toe. ‘Ik stel me ook niet meer beschikbaar voor Oranje. Wat ik heb gedaan mag het EK niet in gevaar brengen.’ Ferry heeft berouw van wat hij gedaan heeft, al wil hij niet meer in details treden over wat er precies in de coupé is voorgevallen.

Stom

,,Ik verkeerde in de veronderstelling dat ik een geldig kaartje had. Dat was blijkbaar niet het geval. Daarna heb ik me ontzettend stom gedragen. Ik bied mijn oprechte excuses aan aan iedereen die ik hiermee schade heb berokkend.’’ De club legt Ferry nog geen extra straf op. ,,Wij gaan niet op de stoel van het Openbaar Ministerie zitten’’, laat bestuurslid Douchekoppen Moik Pastoor weten. ,,Ferry heeft zijn excuses aangeboden en die zijn oprecht. Hij is bovendien al gestraft door de enorme hoeveelheid mediaberichten die zijn arrestatie tot gevolg heeft gehad. Hij heeft zichzelf daarnaast ook nog de aanvoerdersband ontnomen en aangeboden de komende wedstrijden te willen chauffeuren. Zo voorkomt hij in ieder geval dat ie weer met de trein moet.”

Niet hoe ik ben

Huizenga zegt dat hij zichzelf niet was tijdens de misdraging in de trein. ,,Dit is niet hoe ik ben. Misschien heeft het met de situatie van de zatermiddag te maken, maar dat vind ik eigenlijk te makkelijk. Ik zit ook zelf met vragen, hoe ik me zo heb kunnen verliezen.’’ The Furr zit vooralsnog gewoon bij de selectie van aanstaande zaterdag voor de uitwedstrijd tegen DIO Groningen.